9 Aralık 2012 Pazar

Şampiyonlar Ligi'nde Açılan Makas



Şampiyonlar Ligi’nin son haftasını geride bıraktık. En heyecanlı hafta olması beklenen 6. hafta hiç de beklendiği gibi geçmedi zira 5 grupta ilk iki sıra belliyken sadece 3 grupta ikincilik mücadelesi vardı.

Peki Avrupa futbolundaki makas açıldı mı? 

Turnuvaya katılım koşullarının değiştirilmesi ve farklı ülke takımlarının doğrudan katılımının sağlanması ile toplam pazarın büyütülmesi stratejisi makasın açılmasını engellememişe benziyor. Mesela her yıl bir Romanya takımı katılıyor; böylece 25 milyonluk bir nüfus da Şampiyonlar Ligi pazarına dahil edilmiş oluyor.

Buna karşın Şampiyonlar Ligi’nin çeyrek finaline katılan takımları her yıl çok az değişiyor. Bu durumda belli başlı ülkelerin takımları her yıl bütçelerini genişletirken aynı grupta oynadıkları takımların durumu ise içler acısı.

Avrupa’daki ekonomik kriz ilginç şekilde futbolu pek etkilemiyor. Yunanistan hariç diğer ülkelerin krizde olan birinci liglerinde büyük mali krizler yaşanmıyor. Futbol sevgisinin üst seviyede olduğu ülkelerde insanlar futbola ayırdıkları bütçeye çok dokunmama eğilimindeler. Bu da hasılatları ve takım formalı alışverişi düşürmüyor. Avrupa kupaları ve televizyon gelirleri de buna eklenince kulüpler kendi hükümetleri kriz içindeyken bile yüksek maliyetli transferler yapabiliyorlar.

Aslına bakarsanız futbol ekonomisinin kriz ortasında bu derece rahat olması üzerinde ciddiyetle çalışılması gereken bir konu.

Bu yıl Şampiyonlar Ligi’nin de bu doğrultuda yine çeyrek finale kalan takımlarda çok bir değişiklik olmayacak. 

Futbol adına konuşursak, dünyanın en kaliteli futbol organizasyonunun bu kadar heyecansız hale gelmesi futbolun geleceği için ciddi bir uyarı anlamına geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder