25 Eylül 2013 Çarşamba

Terim'in Ardından

Bu sefer sportif başarısızlık yoktu ama yine gitti…

Türk futbol tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı teknik direktörü Fatih Terim, kovulduğu gün itibariyle nedenini kamuoyunun bilmediği bir şekilde görevinden ayrıldı. Galatasaray kulübünün yaptığı açıklamada da elle tutulur bir neden yok. Çoğu kişinin görüşü Fatih Terim’in ve Ünal Aysal’ın egolarının çarpışmasının bu sonucu doğurduğu yönünde.

Evet Terim egolu. Çünkü burası Türkiye ve basamakları çıkarken sizin paçanıza yapışan kişileri ancak tekmeleyerek, üzerlerine basarak ve itekleyerek yükselebilirsiniz. Hele ki futbol gibi başarı ve sonuç endeksli bir oyunda bunu daha da keskin şekilde yapmanız gerekiyor.

Tarihinde hiçbir başarısı olmayan Türk Milli Takımı’nı Avrupa Şampiyonası’na götürüp 0 puanla dönünce yerden yere vurulan Terim idi. Aynı Terim 1998 Dünya Kupası sonrası tüm dünya gibi takımını liberolu sistemden 4’lü çizgi defansa dönüştürürken “Galatasaray ofsayt taktiği yapıyor” diyenlerle de mücadele etti. Belki çaresizlikten belki Galatasaray sevgisinden; ikinci kez döndüğünde düşük bütçeler ve çarpık bir yönetim anlayışı ile karşılaştığında yine eleştiri okları ona yöneldi. Zaten başarısız olduğunuzda söyleyecek sözünüz pek olmaz bizim buralarda.

Ne zaman başı belaya girse Milli Takım ve Galatasaray onu çağırıyordu. Çünkü kimse “Neden Fatih Terim’i getirdin?” diyemezdi. Hem eleştiriliyor hem de “o olmazsa kim?” sorusunun cevabı verilemiyordu. İşin ilginci o da kabul ediyordu bu teklifleri. “Ne haliniz varsa görün” demek işine gelmiyordu ya da bunu diyemeyecek kadar duygusaldı.

Kamuoyundaki bir başka yanılgı da Terim’in teknik özelliklerinden çok diğer özelliklerinin kendisini başarıya götürdüğü yolunda. Terim’in motivasyonel ve duygusal bir hoca olduğu doğrudur ama bu, futbol bilgisinin vasat olduğu şeklinde yorumlanamaz. Hem Galatasaray’da hem de milli takımda oyun sistemleri üzerindeki radikal değişiklikler ve oyuncu rotasyonları çoğu teknik adamın altından kalkamayacağı hamlelerdir.

Her yıl sözleşme yenileneceği anlaşmasıyla 3. Terim dönemi başlamıştı. Ancak Milli Takım’ı çalıştırması Aysal yönetimini kaygılandırdı ve uzun süreli anlaşma kabul edilmeyince ipler koparıldı. Bu kadar basit bir şekilde gerçekleşen ayrılık ne kendisi ne de Galatasaray açısından pozitif sonuç vermeyecektir. Bu operasyon sonucu kimsenin konumu yükselmemiştir.

Bizim buralar böyledir… İnsan kolay harcanır, ihtiyaç olunca da hatırlanır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder