15 Ocak 2013 Salı

Irkçılığa karşı ne yapılabilir?


Son dönemde ırkçılık iyice tırmandı Avrupa'da. En son hazırlık maçında Boateng kendisine yapılan ırkçı davranışlar yüzünden sahayı terk etmişti, maç da yarıda kalmıştı. Bununla ilgili en son FIFA başkanı Sepp Blatter uyarıda bulundu ve "Irkçı tacizle karşı karşıya kalan futbolcular sahayı terketmemeli" dedi. Irkçılık yapan taraftarın takımına puan silinme cezası uygulanabileceğini söylemiş. Daha caydırıcı olacağını belirtmiş.

Empati yapmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Evet, bir konuda Sepp Blatter haklı, böyle olursa maçlar tamamlanamaz, bununla birlikte o psikolojide o oyuncu maçı nasıl tamamlasın? Teknik direktörü morali bozuldu oyundan alsa oyuncuyu, o sporcunun arkasında olunmamış gibi gözükebilir, en azından futbolcu bunu hissedebilir. Futbolcunun o an bunu anlamasını beklemek hata olur. Gerçekten o sinirle neler hissettiğini bilemeyiz. Bundan sonraki maçlar için o moralin toparlanması çok zor olabilir. Bir sürü denklem var ama çözüm cidden zor. Ama Milan'ın olaydan sonraki maça özel olarak hazırlattığı t-shirtler çok güzel bir tepkiydi.

Peki ne yapılabilir? Bu tip insanları tek tek çıkarıp hapis cezası verilebilir, çünkü ırkçılık bir insanlık suçu. Sonuçta maçlar yayınlanıyor ki hatta o anlar özellikle gösteriliyor. O kişilerin ortaya çıkarılması çok zor olamaz. Bu tip durumlarda radikal cezalar verilmezse olaylar devam edecektir. FIFA'nın da bu uyarıları yapmak yerine örnek olacak cezaları vermeye başlaması gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder